Врсте медведа - Врсте и њихове карактеристике

Погледајте Медвеђа чаршави

Тхе Медведи еволуирали су од заједничког претка са мачкама, псима, туљанима или ласицама пре 55 милиона година. Медведе можемо пронаћи на скоро сваком месту на свету, на сваком од њих прилагођена вашем окружењу. Ове адаптације чине неке врсте медведа другачијима од других. Боја капута, боја коже, дебљина, дебљина и дужина косе чине их боље прилагођеним околини у којој живе, како би регулисали телесну температуру или се камуфлирали околином..

Тренутно их има осам врста медведа, иако су ове врсте подељене на многе подврсте. У овом чланку о АнималВиседу видећемо колико врста медведа постоји и њихове карактеристике..

Можда ће вас такође занимати: Врсте соколова - Врсте и њихове карактеристике Индекс
  1. Малајски медвед
  2. Усни медвед
  3. Наочаран медвед
  4. Гриззли
  5. Азијски црни медвед
  6. Амерички црни медвед
  7. Дивовски медвед панда
  8. Поларни медвед

Малајски медвед

Тхе малајски медведи, такође познат као сунце носи (Хеларцтос малаианус) насељавају топла подручја Малезије, Тајланда, Вијетнама или Борнеа, иако се њихова популација последњих година алармантно смањила због нестанка њиховог природног станишта и употребе коју кинеска медицина приписује жучи ове животиње.

То је најмања врста медведа која постоји, а мушкарци теже 30 и 70 килограма а женке између 20 и 40 килограма. Крзно му је црно и врло кратко, прилагођено топлој клими у којој живи. Имају један мрља на грудима у облику поткове наранџаста.

Њихова исхрана заснива се на конзумацији орашастих плодова и воћа, мада ће јести све што им је надохват руке, попут малих сисара или гмизаваца. Они такође могу конзумирајте мед кад год га нађу. Због тога имају врло дугачак језик, којим ће вадити мед из кошница.

Немају сезону размножавања, па се могу размножавати током целе године. Такође, малајски медведи не хибернирају. Након копулације мужјак ће остати са женком како би јој помогао да нађе храну и гнездо за будуће потомство, када се роди, мужјак може остати или отићи. Једном када се млади одвоје од мајке, мужјак ће или отићи или ће се копулирати са женком поново..

Усни медвед

Тхе усана медведа или лењи медведи (Мелурсус урсинус) живе у Индији, Шри Ланки и Непалу. Популација која је постојала у Бангладешу је изумрла. Могу да живе у бројним различитим стаништима као што су суве и влажне тропске шуме, саване, шипражје и травњаци. Избегавају места која људи јако узнемирују.

Карактерише их дуга, равна и црна длака, веома различита од осталих врста медведа. Има врло издужену њушку са истакнутим и покретним уснама. На грудима имају Бела мрља у облику слова "В". Они могу да теже 180 килограма.

Ваша дијета је на пола пута инсективорни и плодоносни. Инсекти попут термита и мрава могу чинити више од 80% прехране, мада ће у сезони плодова биљака воће чинити између 70 и 90% медведове прехране..

Размножавају се између маја и јула, женке рађају једно или два младунца између новембра и јануара. Током првих девет месеци млади ће бити ношени на мајчиним леђима и остаће с њом једну или две и по године..

Наочаран медвед

Тхе наочарки медведи (Тремарцтос орнатус) живе у Јужној Америци и ендеми су за Тропски Анди. Конкретно, могу се наћи у земљама Венецуеле, Колумбије, Еквадора, Боливије и Перуа.

Главна карактеристика ових животиња је несумњиво беле тачке око очију. Ова места се такође шире преко њушке и врата. Остатак капута је црн. Његова кожа је тања од коже осталих врста медведа, због вруће климе у којој живи..

Могу да живе у широком спектру екосистема широм тропских Анда, укључујући тропске суве шуме, влажне тропске низије, планинске шуме, суве и влажне тропске грмље и тропске грмље и травњаке на великим надморским висинама..

Као и већина медведа, наочар медвед је свеједа животиња, његова исхрана заснива се на врло влакнастој и жилавој вегетацији, попут палмових гранчица и лишћа и бромелије. Такође могу јести сисаре попут зечеви или тапири планина, али углавном конзумирају животиње са дворишта. Када дође време када биљке воће, медведи допуњују своју исхрану широким спектром тропско воће.

О размножавању ових животиња у дивљини се не зна много. У заточеништву, женке се понашају попут сезонских полиестера. Врхунац парења је између марта и октобра. Величина легла креће се од једног до четири штенад, а близанци су најчешћи..

Гриззли

Тхе гризли (Урсус арцтос) налази се у већем делу северне хемисфере, Европе, Азије и западних дела Сједињених Држава, Аљаске и Канаде. Будући да је таква широко распрострањена врста, сматра се да су многе популације у питању подврсте, постоји око 12 различитих.

Пример је кодиак медвед (Урсус арцтос миддендорффи) које насељава архипелаг Кодиак на Аљасци. Врсте медведа у Шпанији сведене су на европске врсте, Урсус арцтос арцтос, пронађена од севера Пиринејског полуострва до Скандинавије и Русије.

Смеђи медведи нису само смеђе, такође могу бити црна или крем боја. Величина варира у зависности од подврсте, између 90 и 550 килограма. У горњем распону тежине налазимо медведа Кодиак, а у доњем европском.

Они заузимају широк спектар станишта, од сувих азијских степа до арктичког грмља и влажних умерених шума. Живећи у разноликости станишта од било које друге врсте медведа, они такође искоришћавају широку палету хране. У Сједињеним Државама су више месождера како се приближавамо северном полу, где живи више копитара и може пронаћи лососа. У Европи и Азији имају свејеђу исхрану.

Репродукција се дешава између априла и јула, али оплођено јајашце се не уграђује у материцу до јесени. Младунци, једно до три, рађају се у јануару или фебруару, када мајка презимљава. Биће са њом две или четири године.

Азијски црни медвед

Становништво од азијски црни медвед (Урсус тхибетанус) је у рецесији. Ова животиња насељава јужни Иран, планинске регије северног Пакистана и Авганистана, јужну страну Хималаја кроз Индију, Непал и Бутан, и копно југоисточне Азије, ширећи се на југ до Мјанмара и Тајланда..

Они су црни са малим бела закрпа у облику полумесеца на грудима. Кожа око врата је гушћа од остатка тела, а коса у овом делу је дужа, што даје осећај гриве. Средње је величине, између 65 и 150 килограма.

Живе у многим различитим врстама шума, како у широколисним, тако и у четинарским шумама, близу нивоа мора или на надморској висини већој од 4.000 метара..

Имају један веома разноврсна исхрана и сезонски. У пролеће се њихова исхрана заснива на стабљима, лишћу и зеленим изданцима. Љети једу широк спектар инсеката попут мрава који можда траже 7 или 8 сати и пчела, такође воће. На јесен се ваше склоности преусмеравају према жира, ораха и кестена. Такође се хране копитара и стоке.

Размножавају се у јуну и јулу, рађају између новембра и марта, у зависности од услова околине, оплођена јајна ћелија ће се имплантирати пре или касније. Имају око два младунца који ће остати са мајком две године..

Амерички црни медвед

Тхе амерички црни медвед (Урсус америцанус) је изумро у већини Сједињених Држава и Мексика, које тренутно насељавају Канада и Аљаска, где се становништво повећава. Углавном живи у умереним и бореалним шумама, али се такође простире на суптропска подручја Флориде и Мексика, као и субарктика. Могу да живе у близини нивоа мора или на више од 3.500 метара надморске висине.

Упркос свом имену, амерички црни медвед може имати другу боју длаке, нешто смеђе и чак беле мрље. Могу да теже између 40 килограма (жене) и 250 килограма (мушкарци). Имају много робуснији тен од осталих врста медведа и већу главу.

Је генералистички и опортунистички свејед, појешће све што нађе. У зависности од годишњег доба јешће једно или друго, зачинско биље, лишће, стабљике, семе, воће, смеће, стоку, дивље сисаре или птичија јаја. У јесен, у историји, медведи су се хранили америчким кестенима (Цастанеа дентата) али након куге у 20. веку која је смањила популацију дрвећа, медведи су почели да једу храстове жиреве и орахе.

Сезона размножавања почиње крајем пролећа, али младунци се неће родити док мајка не презими, као и друге врсте медведа..

Дивовски медвед панда

У прошлости су популације Панда (Аилуропода меланолеуца) раширили су се по целој Кини, али данас је пребачен на западни крај провинција Сечуан, Схаанки и Гансу. Захваљујући напорима уложеним у њено очување, чини се да ова врста поново расте, па џиновској панди не прети опасност од изумирања.

Панда медвед је најразличитији урсид. Верује се да је био изолован више од 3 милиона година, па је нормално да дивергенција у изгледу. Овај медвед има врло заобљену и белу главу, са црним ушима и контуром очију, остатак тела је такође црн, осим дела леђа и стомака.

Што се тиче станишта медведа панде, морамо знати да живе у умереним шумама кинеских планина, на надморској висини између 1.200 и 3.300 метара. У овим шумама бамбуса има у изобиљу, што им је главна и практично једина храна. Панде се повремено мењају, пратећи стопу раста бамбуса.

Размножавају се од марта до маја, трудноћа траје између 95 и 160 дана и млади (један или две) проводе годину и по или две са мајком док се не осамостале..

Поларни медвед

Тхе Поларни медвед (Урсус маритимус) еволуирао од смеђег медведа Пре 35 милиона година. Ова животиња живи у арктичким регионима и њено тело је у потпуности прилагођено леденој клими.

Њихова коса, провидна јер је шупља, испуњена је ваздухом који делује као одличан изолатор. Поред тога, ствара бели визуелни ефекат, савршен за камуфлажа у снегу и моћи да им збуни плен. Њихова кожа је црна, што је важна карактеристика, јер ова боја олакшава апсорпцију топлоте..

Што се тиче храњења поларног медведа, морамо знати да смо суочени са једним од месождера медведа. Њихова дијета се заснива на разне врсте печата попут прстенастог печатаПхоца хиспида) или брадати печат (Еригнатхус барбатус).

Поларни медведи су животиње које се најмање размножавају. Прву децу имају у доби између 5 и 8 година. Обично роде двоје деце која ће провести око две године са мајком..

¿Белом медведу прети опасност од изумирања? ¡Такође сазнајте у програму АнималВисед!

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here