Леопард: најмањи међу великим мачкама

Леопарди су мачке које се одликују тежином од 30 до 80 килограма и налазе се углавном у земљама афричког и азијског континента, са животним веком у заточеништву до 20 година.

Издваја се по томе што је брза животиња и међу најмањим је великим мачкама. Његова брзина је својство које му помаже као месождеру у лову, јер је у свом ланцу повезан са лавовима, тигровима и јагуарима.

Кратким ногама чине сличности са лавовима, могу да развију брзину до 58 километара на сат, скачу и пењу се по дрвећу. Његова величина је обично 1,50 метара, мада је у Африци позната врста која може мерити и до 1,90 метара..

Реп му помаже да уравнотежи средину свог путовања кроз дрвеће, са врло великом главом, са оштрим зубима који га допуњују да би могао ловити. Добро га усваја кроз уши иако су мале и округле.

Боја му је жута са тамним мрљама, мада се добијају и неке црне, које називају пантерима и није подврста, јер су резултат мутације. Њихово крзно је атракција за многе и постали су колекционарски предмет за ловце, који илегално желе да лове ову животињу како би је пласирали највишем понуђачу за тај комад.

Леопарди могу подићи плен који су уловили до 100 килограма, а захваљујући њиховој окретности могу их премештати и премештати између дрвећа где их штите због хране.

Индекс чланака

  • Њихово станиште
  • Њихово храњење
  • Репродукција леопарда

Њихово станиште

Африка и централна Азија су његово природно станиште. Доступни су у Индији и Кини. Ове мачке не воле да шетају у чопорима, али ходају саме. Они су смештени у групе када су штенад и са мајком су док не напуне годину дана.

Они су територијални, па се немојте изненадити што су обележили своје место живота и где лове, тако да не дозвољавају узурпирање њихове територије..

Леопарди узимају свој простор да би могли да изврше оно што је њихова рутина и не воле да им се одузима, па га бране.

Њихово храњење

Њихове карактеристике пењача наводе их да траже средину свог станишта како би заштитили храну међу дрвећем након извођења лова. Осећају се пријатно и одатле чак хватају свој плен.

Њихов лов је ноћни и склони су животињама попут антилопа, јелена или свиња, врло су суптилни када је у питању напад. Више воле ноћ, али ако им недостаје хране, није искључено да то раде током дана.

Њихова блискост са људима је ретка, али могли би да нападну псе. Извештаји о нападима на човека су пребројани, па се не сматра човековим предатором.

Репродукција леопарда

Као што је већ поменуто и вреди нагласити, леопард је усамљена мачја животиња, делују на врло индивидуалан начин и то је део њиховог понашања. Једини начин на који их заједно посматрају је када су у врућини када се приближе парењу и то се догађа једном годишње у периоду од 15 дана.

За то време мужјаци и женке се међусобно деле и толеришу да се паре. Због своје величине, мушки леопард се налази у бољим просторима од женског. У зависности од територије коју заузимају и која је за њих највећа, одлучиће да се паре или паре са једним или другим..

Гестацијско време женског леопарда траје до три месеца и обично имају два до три младунца по рођењу. Карактеристика женског леопарда наводи их да буду мајке заштитнице, које бране своје младунце и увек их скривају како би их заштитиле на сигурном месту..

То је једини начин на који се леопарди виде у групама, јер су остали врло усамљени. Процењено је да годину дана живе са мајком и одатле долази до одвикавања, јер у свету већ имају могућност лова и одбране..

Интеракције са читаоцима

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here